fbpx

Het belang van goed slapen voor prestaties in de gym

Misschien herken je het wel: je gaat altijd netjes naar de sportschool, je eet alles wat je moet eten, je gebruikt ‘de beste supplementen die er zijn’, maar het resultaat gaat veel langzamer dan het zou moeten gaan. Waarschijnlijk mis je dan een heel belangrijk ding, namelijk slaap! Hoe belangrijk dit is wordt door veel mensen onderschat. Ben jij het persoon dat wakker is in de nacht en vrijwel nooit aan die felbegeerde 8 uur slaap komt? Lees dan dit artikel!

Onvoldoende en slecht slapen leidt tot slechte prestaties in de gym en op lange termijn tot een grotere kans op allerlei vervelende ziektes. Hoeveel slaap iemand nodig is, is per persoon verschillend. Gemiddeld moet je minimaal 7 tot 8 uur slapen per dag. Ben jij altijd druk en sport je veel, dan heb je meer slaap nodig.

Laten we beginnen met het duidelijkste effect van te weinig slaap, je gaat er slechter van presteren. Dit is natuurlijk heel erg logisch. Wanneer je naar de sportschool gaat terwijl je je slaperig en moe voelt presteer je ongetwijfeld niet heel erg goed. Onderzoek toont aan dat te weinig slaapt leidt tot een trager reactievermogen. Dit betekent dus dat je minder alert bent en je mentale en motoriek capaciteit omlaag gaat. Daarnaast is er ook aangetoond dat je meer fouten maakt. Dit kan betekenen dat je de oefeningen minder goed uitvoert en sneller blessures oploopt. Wel is het zo dat te weinig slaap geen invloed heeft op je kracht, maar je wordt wel eerder moe.

Wanneer je niet genoeg slaapt heeft je lichaam er moeite mee om glucose te verwerken. Glucose is belangrijk voor je energie. Kort gezegd, als je lichaam geen glucose af kan breken gaat het je energie afbreken. Dit zal je ongetwijfeld wel waarnemen na een nachtje weinig slaap. Waar slaap ook belangrijk voor is, is het in balans houden van je hormonen. In je slaap laat je lichaam veel anabole hormonen vrij zoals testosteron. Wanneer slaap wordt verstoord, voornamelijk de eerste cyclus van de REM slaap, duurt het veel langer om deze hormonen vrij te laten. Als dit gebeurt heeft je lichaam er moeite om de spieren te herstellen en dus te laten groeien. Naast dat het lichaam tijdens de slaap hormonen vrijlaat die je spieren helpen groeien, verlaagt het ook nog eens de hormonen die ervoor zorgen dat de spieren worden afgebroken. Voor iedere fanatieke sporter een goede reden om aan je nodige slaap te willen komen.

Om je slaap te kunnen verbeteren moet je niet alleen meer gaan slapen. Wanneer je slaapt is namelijk ook heel erg belangrijk. Dit heeft te maken met je biologische klok. Mensen die overdag slapen zullen meer spiermassa verliezen dan mensen die ’s nachts slapen, omdat je cortisol niveau minder ver daalt als je overdag slaapt. Slaap is dus heel belangrijk voor spieropbouw, maar dat is niet het enige. Stel dat je wilt afvallen, dan is slaap ook erg belangrijk. Het zal je niet helpen om meer af te vallen, maar wel om meer in vet af te vallen. Tegenover mensen die 5 uur per nacht slapen, verliezen mensen die 8 uur per nacht slapen 55% meer vet en behouden 60% meer spieren.