Vitamine D is erg belangrijk voor ons lichaam, maar waarom? En wat als je een tekort aan vitamine D hebt in je lichaam? Hoe kan je deze tekort weer aanvullen? En hoeveel vitamine D heeft je lichaam nodig eigenlijk nodig? Helpt vitamine D ook bij corona?

Vitamine D is een vet oplosbare vitamin. Het lichaam kan zelf deze vitamine aanmaken. Dit gebeurt onder invloed van de zon. Daarnaast zit vitamine D ook in voeding. Vitamine D wordt het beste opgenomen in de darmen als er ook olie of vet aanwezig is en kan in het lichaam worden opgeslagen in vetweefsels of organen.

Vitamine D is een belangrijk vitamine. Deze vitamine heb je nodig om calcium uit je voeding op te nemen in het lichaam. Vitamine D is belangrijk om de volgende punten:
● de groei en het behoud van sterke botten en tanden.
● om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Wat het risico op osteoporose op latere leeftijd verminderd.
● het speelt een belangrijke functie bij het goed functioneren van spieren.
● voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine D heeft voor ons dus verschillende gezondheidsvoordelen. Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen rachitis veroorzaken. Rachitis is een ziekte die zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen kunnen door een tekort aan vitamine D botontkalking, osteoporose of spierzwakte optreden. Een tekort aan vitamine D word in relatie gebracht met een verhoogde kans op verschillende gezondheidsproblemen, omdat vitamine D ook zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem. Helaas hebben miljoenen Nederlanders een vitamine D tekort. Een van de oorzaken is dat we in Nederland een tekort aan zonlicht hebben. Er zijn ook bepaalde groepen die meer risico lopen op een tekort denk hierbij aan: kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huidskleur. Andere nadelen van een tekort aan vitamine D zijn:
● depressie.
● vermoeidheid en lusteloosheid.
● gebrek aan energie.

Vitamine D en voeding
Vitamine D zit in vette vis zoals: haring, zalm en makreel. Ook in vlees en eieren zitten vitamine D, wel minder dan in vette vis. In roomboter zit ook van nature al vitamine D. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Er wordt aan iedereen aanbevolen om dagelijks 10mg vitamine D binnen te krijgen. Voor mensen boven de 70 is deze waarde anders. Voor hen wordt 20mg per dag aanbevolen.

Lukt het niet om je vitamine D op peil te houden kijk dan eens bij de apotheek of drogist voor vitamine D supplementen. Deze zijn te koop in de vorm van druppels, capsules of tabletten.

Vitamine D en corona
Het klopt dat vitamine D onder andere van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Er zijn veel aanwijzingen dat mensen met het coronavirus zieker worden als ze een tekort aan vitamine D hebben. In Spanje is een kleine onderzoek uitgevoerd waaraan 76 mensen meededen. Uit het onderzoek is gebleken dat van de 50 patiënten die een hoge dosis vitamine D innamen is niemand overleden en is één persoon opgenomen op de intensive care. Van een andere groep van 26 personen die geen vitamine D kregen zijn 2 patiënten overleden en zijn er 13 op de intensive care terecht gekomen. Dit is natuurlijk maar een hele kleine studie, maar het is wel een eerste bewijs dat vitamine D de ziekte een stuk minder heftig kan maken. Over vitamine D in combinatie met het coronavirus is verder nog te weinig onderzoek gedaan. Het kan zeker nog een aantal jaren duren voordat we genoeg van deze studies hebben en meer conclusies kunnen trekken.