fbpx

8 Redenen waarom bewegen belangrijk is

Bewegen is belangrijk! Bewegen heeft natuurlijk veel voordelen. Zeker voor je gezondheid. Stilzitten wordt de nieuwe ‘kanker’ genoemd. Waarom? Door teveel stilzitten heb je sneller kans op ziektes.

1. Bewegen voorkomt overgewicht. Bewegen verhoogt de stofwisseling via spieropbouw en vetafbraak, een belangrijk factor in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht.

2. Bewegen is goed voor je sociale leven. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Dit helpt om bewegen langer vol te houden. Ook als je op leeftijd bent. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten.

3. Bewegen kan stress, angst en depressie verminderen. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de ‘stress uit het lijf lopen’. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid.

4. Bewegen kan kanker voorkomen. Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.

5. Bewegen is goed voor je hart. Hart- en vaatziekten behoren tot de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.

6. Bewegen kan osteoporose voorkomen. Vanaf je 35ste worden je beenderen kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen zorgt ervoor dat je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie blijven.

7. Bewegen kan diabetes voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.

8. Bewegen is goed voor uw longen. Bewegen houdt uw longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.


Niet iedereen houdt van sporten, maar toch is sporten erg belangrijk. Volgends de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad wordt aanbevolen minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen (verspreid over meerdere dagen) en 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
                Matig intensief bewegen wat is dat? Daar valt onder wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden. Deze activiteiten zorgen voor zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. En wat zijn dan spier- en botversterkende activiteiten? Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen. Spierversterkende activiteiten (krachttraining of de combinatie van kracht- en duuractiviteiten) omvatten activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht

Start zo snel mogelijk met een trainingsschema van CONFIDENTGYM OF PERSONAL TRAINING (AAN HUIS)!

Geschreven door: Risha Kalloe