fbpx

Ik wil afvallen dan moet ik veel cardio doen toch? Fietsen, hardlopen en crosstrainer daar val ik van af. Over krachttraining wordt nooit nagedacht bij mensen die willen afvallen. Velen weten niet welke rol krachttraining kan spelen bij afvallen.

Het advies is om cardio en krachttraining te combineren bij het afvallen. Cardio zorgt natuurlijk voor veel calorie verbranding. Alleen heeft cardio geen langdurig effect op je stofwisseling en vetverbranding. Krachttraining heeft dat wel. De calorie verbranding bij krachttraining gaat na de work-out nog door. Dat betekent dus dat je tijdens de training calorieën verbrand, maar daarna ook nog. Om die reden is krachttraining per saldo net zo effectief – of zelfs effectiever- dan cardiotraining.

Op lange termijn zorgt krachttraining er echter ook voor dat je altijd een hogere vetverbranding krijgt. Dat komt doordat wanneer je voldoende traint, zul je steeds meer spierweefsel aanmaken. En spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust! Dat betekent dus hoe gespierder, hoe meer je lichaam aan energie verbruikt.

Nog een voordeel van krachttraining is dat je een strakkere lichaam krijgt naast een dun lichaam. Door krachttraining zorg je ervoor dat je lichaam strakke contouren krijgt en zorgt voor een mooie silhouet dat mooi in proportie is. Je zorgt er dus voor dat het huid minder gaat hangen.

Krachttraining is voor mannen en vrouwen. Vrouwen zijn vaak bang dat ze te gespierd worden. Nou dat gebeurt niet zo snel. Vrouwen maken veel minder testosteron aan dan mannen. Testosteron zorgt voor spiergroei. Omdat vrouwen hier weinig van aanmaken zullen de spieren niet zo snel zichtbaar worden.

Krachttraining kan je natuurlijk combineren met cardio als je tijd en/of zin hebt. Hou daarbij wel in gedachte dat cardio eerder een aanvulling is op krachttraining dan andersom.

Voor begeleiding zie Personal Training aan huis of Personal Training op locatie!