Je begint aan fitness met een bepaald doel bijvoorbeeld afvallen of spiermassa opbouwen. Als je begint is dat je startpunt. Dit wil je natuurlijk wegen en meten om na een tijdje het verschil te zien. Wegen en meten is daarom belangrijk, je weet dan waar je aan toe bent en of je progressie boekt.

Het beste moment om te wegen op de weegschaal.
Geen enkele meetmethode is exact. De uitkomsten zijn altijd in enige mate onbetrouwbaar. Dat is op zich meestal geen probleem. Het gaat erom dat je een vaste dag, tijd meet en dat je onder dezelfde omstandigheden weegt en meet. Zorg ervoor dat je geplast hebt, dat je geen kleren aan hebt, dat je nuchter bent en dat je haren ook droog zijn. Als je altijd onder deze omstandigheden weegt en meet kan je de resultaten het beste vergelijken. Wegen en meten hoeft echt niet elke dag, het advies is 1 keer per week. Waar moet je nog meer opletten?
– Zorg voor een harde vlakke ondergrond
– Gebruik altijd dezelfde weegschaal
– Sta stil op de weegschaal en buig alleen je hoofd.

Wat is een gezond gewicht?
Of je een gezond gewicht hebt, kan je onder andere meten met de Body Mass Index (BMI). Een gezond gewicht is belangrijk, omdat je dan minder kans hebt op diabetes type 2, een hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

Het BMI bereken je door:
Lichaamsgewicht/Lengte² = BMI


De betekenis van de Body Mass Index is beperkt doordat het alleen uitgaat van 2 variabelen: lengte en gewicht. De Body Mass Index als gezondheidsindicator is helaas niet alleenzaligmakend. Met de BMI berekening is het bijvoorbeeld mogelijk om overgewicht te hebben, ook al ben je gespierd en heb je een laag vetpercentage. In dat geval is je vetpercentage een betere indicator.

De BMI is geen goede methode om de gezondheidstoestand te berekenen van:
– kinderen; de BMI berekening is gebaseerd op volwassenen
– atleten en bodybuilders; de berekening houdt geen rekening met spiermassa
– zwangere vrouwen hebben meer vetmassa
– mensen boven de 65; een hogere BMI kan beter voor hen zijn om ziekten op te vangen

Een andere methode die goed werkt in combinatie met de BMI is de meting van de omtrek van het middel.