Suikerverslaving
Geschreven door: Risha Kalloe

Ken jij ook die periodes dat je enorm veel zin hebt in koekjes, chocola en andere zoete etenswaren? Deze periodes komen bij iedereen voor. Maar kan suiker echt verslavend zijn? Wat is suiker precies? En wat kan je er tegen doen?

Nederlanders eten teveel suiker. En veel hebben ook moeite om er iets aan te doen. Wanneer je minder zoetigheid gaat eten krijgt je lichaam een enorme zin in zoetigheid. Dit maakt het extra lastig. Niet gek, dat de term suikerverslaving nog al eens valt.

Wat is suiker?
Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort. Suiker komt van nature voor in fruit, groente en melk. Tafelsuiker, wat wij vaak toevoegen om onze eten zoeter te maken komt uit suikerbiet of suikerriet. In 1 gram suiker zit 4 kilocalorieën. Suiker zorgt ook voor energie, dus het is niet perse slecht voor je lichaam. Krijg je teveel suiker binnen dan kan dit wel slecht zijn voor je lichaam. Teveel suiker slaat zich op als vet en dit kan leiden tot overgewicht waardoor je een verhoogt risico hebt op diabetes type 2. Ook kan teveel suiker zorgen voor tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid. Denk hierbij ook aan suikerhoudende dranken.

Een vrouw mag 50 gram vrije suikers per dag en een man 60 gram vrije suikers per dag. Dit zijn dus de toegevoegde suikers aan producten.

Suiker een verslaving?
Veel mensen denken dat suiker verslavend is. Dit is niet zo vreemd, omdat suiker ook het beloningscentrum in je hersenen activeert, net als drugs. Hierdoor ontstaat al snel de behoefte aan meer suiker. Toch kunnen we van een verslaving aan de stof suiker niet spreken. Want suiker wijzigt niets blijvends in je brein of zenuwstelsel. Dat betekent dat je ook geen afkickverschijnselen krijgt zoals bij stoppen met roken of alcohol.

Afkicken van suiker in 3 stappen.
Stap 1 Bewustwording:
Probeer voor jezelf de etiketten te lezen. Fabrikanten proberen je vaak voor de gek te houden met zogenaamde ‘gezonde suikers’, zoals kokosbloemsuiker, fruitsuiker of honing. Dit heeft hetzelfde effect als de bekende witte suikers!

Stap 2 Boodschappen doen:
Als je wilt afkicken van suiker, zal je ter voorbereiding voldoende alternatieven in huis moeten hebben om te eten en drinken. Anders pak je in de avond alsnog een reep chocola of een lekker koekje. Ga naar de supermarkt en koop gezonde alternatieven, zonder toegevoegde suikers of snelle koolhydraten. Denk hierbij aan:
– Verse groente en fruit
– Eieren, vlees en vis
– Yoghurt en melkproducten (zonder toegevoegde suikers)
– Zaden, noten en pitten

Stap 3 Stoppen met suikers:
Wil je afkicken van suikers? Stop dan per direct en laat alle producten met toegevoegde suikers staan. De eerste week kan dat flink wat cravings en vermoeidheid opleveren. Je lichaam moet hier even aan wennen maar dit word snel beter.

Nog een aantal feiten en fabels.
‘Stevia is een natuurlijke suiker’
Fabel. Stevia is geen suiker, maar een zoetstof die wordt gewonnen uit bladeren van de Stevia plant. Stevia bevat geen calorieën, maar is wel 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en word daarom een intensieve zoetstof genoemd.

‘Suiker uit fruit is gezonder dan kristalsuiker’
Fabel. Er bestaan geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een appel eet of een glas cola drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature aanwezig zijn in een voedingsmiddel. Fruit is wel een gezondere keuze door de andere voedingsstoffen die erin zitten.

‘Een glas appelsap bevat meer dan 6 suikerklontjes’
Feit. Een glas appelsap van 250ml bevat doorgaans ongeveer 6 suikerklontjes. Dat is meer dan 20 gram suiker. Suiker zit in nog veel meer producten waarvan we het niet verwachten. Door deze verborgen suikers krijgen we al gauw meer suikers binnen dan goed voor ons is.