Als je intensief aan de slag gaat in de sportschool kan het zijn dat je spieren gaan trillen. Dit wil zeggen dat er nog werk aan de winkel is wat betreft je spierkracht. Let op te intensief trainen kan leiden tot blessures. Het is daarom interessant om te weten waarom je spieren gaan trillen en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Het trillen van spieren komt vaak voor bij beginnende sporters en bij gevorderde sporters die met onwijs zware gewichten trainen. Het trillen ontstaat doordat de spieren op dat moment te hard hun best moeten doen om de oefening te kunnen uitvoeren. Je vraagt dan net iets te veel van je spieren. De spiervezels worden op zo’n moment ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken en daardoor kunnen je zenuwuiteinden geïrriteerd raken. Neuroloog Joanna Dearlove van de Stanford University zegt dat er hierdoor microscopisch kleine scheurtjes ontstaan in je spieren,. Dit komt vaak voor en is makkelijk te voorkomen.

Rustig opbouwen
Zorg ervoor dat als je net begint je het gewicht en de training rustig opbouwt. Pak daarnaast voldoende rust tussen de sessies door. Na een zware inspanning gaan je spieren vaak verzuren en dat zorgt voor een verhoogde concentratie aan melkzuur. Dit kun je verhelpen door rust, want het melkzuur wordt dan afgevoerd en afgebroken in de nieren.

Suikers
Een andere mogelijke oorzaak voor trillende spieren bij inspanning is dat de glycogeenvoorraad in de spier te laag is. De glycogeenvoorraad is de energievoorraad die je lichaam uit koolhydraten haalt. Toch kunnen je spieren niet zoveel glycogeen opslaan. Je kunt de glycogeenvoorraad wel weer op peil brengen door wat snelle suikers tot je te nemen, zoals een dextro, honing, frisdrank etc.

Hydratatie
Zorg ervoor dat je genoeg drinkt voor, tijdens en na je training. Dit helpt om de mineralen die je verloren bent door te zweten, weer aan te vullen. Als je langer dan een half uur sport, kun je er ook voor kiezen om een sportdrank te nemen. Hier zitten stoffen als kalium en natrium in die de balans in je lichaam weer herstellen. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder trilt tijdens je training.

Rekken en Strekken
Rekken en strekken kan niet alleen helpen bij spierkrampen, maar ook bij spiertrillingen. Door de spier te rekken, komen de spiervezels op spanning te staan en kunnen ze zich niet samentrekken. De trillingen houden dan vaak wel op.