Wat is Intermittent Fasting?
Geschreven door: Risha Kalloe
In de fitness wereld is Intermittent Fasting momenteel een hype. Het is DE manier om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. Intermittent Fasting kan je op verschillende manieren uitvoeren. Het gaat er niet om wat je eet maar vooral om wanneer je eet. Bij Intermittent Fasting zijn er periodes dat je vast. In de periodes dat je vast mag je wel water, thee en koffie drinken (en andere calorie arme dranken).
Soorten Intermittent Fasting
De meest populaire methode is de 16/8 schema. Bij deze methode vast je een periode van 16 uur achterelkaar daarna heb je 8 uur de tijd om te eten. Je zou om 12 uur kunnen beginnen met het eet moment tot 20 uur s ’avonds. Dit is geheel aan je zelf zolang je maar 16 uur achtereen vast en in een tijdsbestek van 8 uur eet. Het makkelijkst is om je ontbijt over te slaan.
Een andere schema is 24-uur vasten. Bij dit schema ga je 1 of 2 keer per week 24-uur lang vasten. Als je het niet gewend bent om te vasten, is dit schema niet aan te raden. Dit is erg lastig om in een keer uit te voeren. Overige methodes zijn: 5-2 dieet, fast-5 dieet en een maaltijd per dag.
De voordelen van Intermittent Fasting
– Betere vetverbranding
– Verbetering cholesterolwaardes
– Verbetering van hormoonbalans
– Vermindering van ontstekingen
– Vermindert de kans op hart- en vaatziekte, kanker en diabetes type 2.
Intermittent Fasting heeft ook nadelen
– Het is niet geschikt voor alle sporters, omdat je natuurlijk minder energie hebt.
– Voor mensen met medicatie kan Intermittent Fasting nadelen hebben.
– Juist meer eten. Niet iedereen slaagt er ook in om zich voldoende in te houden op de momenten wanneer ze wel mogen eten. Het kan zijn je jezelf juist vol gaat proppen wanneer je honger hebt.
– Waar Intermittent Fasting vaak goed helpt als je af wilt vallen, is het moeilijker te combineren met aankomen. Ben je een krachtsporter en wil je meer spierweefsel opbouwen? Dan zul je meer calorieën moeten eten.
– Niet de meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen.
Intermittent Fasting niet geschikt voor
– Zwangere vrouwen
– Vrouwen die borstvoeding geven
– Vrouwen met chronische stress
– Vrouwen met eetstoornissen
– Mensen met een lage bloedsuiker