Veel sporters willen gericht vet verliezen bij hun buik, billen of armen. Maar kan je wel plaatselijk vet verbranden?

Hoe werkt vetverbranding?
Vet verbranden is eigenlijk hetzelfde als afvallen. Afvallen doe je door middel van meer energie te verbranden dan dat je via je voeding binnenkrijgt. Dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd. Je verbrand dan meer calorieën dan dat je eet. Als je je vetpercentage wil verlagen, zou ik dit op een langzame en gezonde manier doen. Niet gelijk een crash dieet toepassen. Verlaag je calorie inname met ongeveer 10-15%, dan kom je al in een negatieve energiebalans en valt je lichaam af.

Kan je plaatselijk vet verbranden?
Veel mensen denken dat ze vet op de probleemgebieden kwijt kunnen raken door oefeningen te doen waarbij ze de spieren in die zones trainen. Ik heb slecht nieuws… Plaatselijk vet verbranden bestaat jammer genoeg niet. Enkele onderzoeken laten zien dat krachttraining en cardiotraining op hoge intensiteit vooral vet op en in de buik deed verminderen. De enige manier dus om het vet op je buik, billen armen te verbranden is dus door langzaam af te vallen. Let op afvallen heeft voor- en nadelen. Je kan ook vet verliezen in je gezicht, borsten of billen.

Hoe verbrand ik dan het meeste vet?
De meeste vet verbrand je dus door een aantal maanden op je voeding te letten en te gaan bewegen. Je moet meer energie verbranden dan dat je binnenkrijgt. Afvallen vergt geduld en kost tijd. Houd wel een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Bekijk de Schijf van Vijf van het voedingscentrum voor tips. Ga ook weer niet te laag in calorieën zitten, dan heb je de kans dat je spiermassa gaat verbranden. En spiermassa heb je juist nodig om het metabolisme in stand te houden en daarmee je vet te verbranden.

Hulp nodig bij het afvallen?

Kijk bij personal training aan huis of personal training op locatie.
Doe je het liever zelf? Kijk dan bij online coaching.